TV kijken is niet meer wat het is geweest  ….

Traditioneel voor de buis hangen en zappen tot er iets interessants voorbij komt is er tegenwoordig niet meer bij. Steeds meer en meer mensen kijken TV via hun mobiel  en/of gaan met name juist op zoek naar wat men op dat moment wil zien. Partijen als Netflix en Youtube die “on Demand” content leveren hebben hier een belangrijke rol gespeeld, in de opkomst van dit “nieuwe TV kijken”

Naar de TV Streamen?

By | naar de tv streamen | No Comments

Streamen
Ik heb jonge kinderen, die gek zijn van alles wat met “gamen” te maken heeft. Of het nu via de playstation, xbox of de pc is. Ze zijn er zo verknikkerd aan dat ze zelfs anderen bekijken die online spellen spelen. Dit alles gebeurd via de game consoles, pc, ipad of iphone. En alles via het internet. Traditioneel tv wordt steeds minder gekeken, maar zodra er iets leuks op is, hebben we nog steeds onze momenten achter het grote scherm. Minder, maar wel gerichter.

Op het moment dat “het Internet” er uit ligt hebben we hier een groot probleem in huis. Als de TV niet werkt is dat minder. Op het moment dat mijn vaste telefoon lijn niet werkt……dan zal niemand het missen. We hebben tenslotte allemaal een mobiele telefoon. Best vreemd toch wel, aangezien ik in een “Kabel gebied” woon en al deze diensten afneem bij Ziggo (voorheen UPC). 60 euro per maand betaal ik hiervoor. Internet 100/10Mb/s, Digitale TV waar steeds minder naar gekeken wordt, en een telefoonlijn die geeneens is aangesloten.

Internet toegang
Wat mij duidelijk is dat toegang tot het internet voor ons huishouden het belangrijkst wordt of zelfs al is. Natuurlijk is er een alternatief om niet voor de kabel te kiezen maar voor een ADSL-achtige oplossing, maar mijn ervaringen van de afgelopen jaren hebben mij in laten zien dat een kabel internetverbinding stabieler werkt dan ADSL. Daar komt bij dat Televisie achtige oplossingen die hierbij worden aangeboden ook niet je van het zijn.  Zolang er niet echt een goed alternatief wordt aangeboden, zit ik nog wel vast aan mijn internet service provider, waar ik zonder dat ik daarom vraag, ook de bovengenoemde TV en vaste telefoon moet afnemen. Misschien wordt het wel weer eens tijd om over te stappen, nu ik zie dat meer en meer de nadruk op internettoegang bij ons in huis komt te liggen, maar mijn keuzevrijheid blijft beperkt. Om je een beeld van ons internet gebruik te geven, wij “verstouwen” gemiddeld 400GB per maand, aan voornamelijk gaming en streaming video services.

Hardware
De afgelopen jaren heb ik op verschillende manieren geprobeerd films en video’s naar mijn tv te krijgen. Sommige oplossingen waren makkelijker, andere wat moeilijker. Waar ik in het verleden films en series via het rippen van mijn dvd’s en downloaden van het internet verkreeg, merk ik dat ik dit al jaren niet meer doe.

Ik heb veel hardware oplossingen geprobeerd, en daar zaten ook wat mislukkingen tussen. Nu moet je weten dat ik geen “die hard” IT-er ben. Ik kan redelijk overweg met computers en diverse os-en, maar zodra ik naar Linux kijk of er er wat scripting en programmeerwerk aan te pas komt dan laat mijn kennis zich in de steek. HD streamers, een oude laptop, apple TV (incl plex, xbmc), en zelfs een Raspberry Pi (2), , android sticks, Amazon fire TV,  heb ik geprobeerd). Voor mij niet allen erg ideaal. Ik heb de afgelopen jaren mijzelf verhuisd van het android eco systeem naar de apple variant, en ook de apple tv (2) heeft niet kunnen waarmaken wat ik wilde bereiken. Eigenlijk zou ik alles op mijn TV willen bekijken, en ik heb het idee dat ik er nu bijna ben.

Om een kort beeld te schetsen heb ik wat eisen van mijzelf opgesomd, waar een dergelijke oplossing voor mij aan moet voldoen:

  •  Ik wil de mogelijkheid hebben om films, persoonlijke video’s en fotoos op mijn tv te bekijken. Ik heb in huis een synology NAS waar al mijn data zich op bevindt.
  • Ik wil de mogelijkheid hebben om van zo veel mogelijk diverse internet streaming diensten gebruik te maken. Denk natuurlijk aan Netflix, Videoland, maar ook een manier om de nieuwste films te bekijken en TV inclusief de lokale nederlandse zenders. (zowel live als gemist)
  • En als laatste, niet onbelangrijk, wil ik dit doen aan de hand van legale diensten waar ik voor wil betalen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen geldboom, maar ben er wel van overtuigd dat streamingdiensten zoals Popcorntime en het gebruik van allerlei plugins in xbmc/kodi achtige oplossingen, voornamelijk hun succes behalen door de eenvoud om illegaal content te downloaden. Dit is in mijn optiek ontstaan, door het gebrek aan goede legale alternatieven vanuit de film en content industrie en ik heb het idee dat dit gaat veranderen. Vergelijkend met mijn muziek, heb ik geen enkele CD of MP3 meer in huis en maak ik gebruik van de Deezer streaming service. Altijd wat ik wil, wanneer ik wil en waar ik wil. Een toegankelijke dienst voor een goede prijs met de nodige flexibiliteit.
chromecastHet is de laatste jaren dan ook steeds eenvoudiger geworden door nieuwe hardware en internet streamingservices, die het op een kinderlijke manier eenvoudig maken, om de juiste content op mijn grote scherm TV te krijgen.  Zelf maak ik gebruik van nog maar 1 hardware oplossing en met de komst van een zojuist bestelde Chromecast 2 denk ik dat eindelijk voor elkaar heb wat ik wil en compleet ben.
Mijn ervaringen zal ik hier de komende weken neerzetten.